Hoe kan je ont-stressen met Tao Yin Yoga?

Binnen de yoga wereld is de Tao Yin Yoga nog niet zo bekend. Zelf heb ik de Tao Yin yoga geleerd als een geïntegreerd onderdeel van algehele taoïstische (jaar)trainingen.

De tao yin yoga oefeningen zijn ondersteunend voor de (onder)rug. Op verzoek heb ik daarom de tao yin yoga geïntegreerd onderdeel gemaakt. Deze oefeningen zijn handig als je

  • veel zittend werk verricht
  • of veel in de auto zit
  • last hebt van stress

Hoewel de Tao Yin Yoga heeft een uitgebreide set van oefeningen heeft, hebben de oefeningen waarbij je op je rug ligt het meest indruk op mij gemaakt. Met deze oefeningen richten we onze aandacht op de psoas spier die tegen de onderrug aanligt en aan het bekken gehecht is.

Deze spier beïnvloedt de nieren en de organen in de buik. De spier wordt gespannen bij stress, of als je te veel je best hebt moeten doen en niet voldoende kon ontspannen of als je de spier te veel en te lang moet aanspannen door bijvoorbeeld veel achter je bureau te zitten.

Hoe komt de stress bij de psoas? Een stress reactie ervaren we in de spieren alsof er ‘gevaar’ dreigt: je buik trekt samen, je bent klaar om je schrap te zetten of de benen te nemen. Deze spanning zet zich vast in de psoas. Steeds als je stress ervaart, reageert je psoas: door de spanning wordt de psoas strakker. We spreken ook wel van een “verkorte psoasspier”. Met de oefeningen willen we de psoas weer stretchen.

De psoas ligt tegen de nieren en bijnieren aan. Bij stress komt er verkramping in de psoas en de nieren. Dit kan zorgen voor klachten in de onderrug. De tao yin yoga oefeningen kunnen je helpen je nieren te ont-stressen en meer balans tussen je nier-  en je hartenergie brengen. Hieronder zie je een demonstratie van diverse oefeningen als je op je rug ligt (weliswaar Engels gesproken, maar de bewegingen zijn goed te zien). In deze video zie je vanaf minuut 3.28 een kort overzicht van mogelijke oefeningen. Bij sommige oefeningen wordt gebruik gemaakt van de “helende klanken” die horen bij de nieren en het hart.

Zoals je ziet zijn de oefeningen redelijk eenvoudig, zacht maar toch krachtig. Aangezien tijdens de jaartraining Healing Tao in Den Bosch iedere les wordt afgesloten met een liggende oefening, zullen we ter afsluiting van die les waarin we aandacht besteden aan Tao Yin dit soort oefeningen gebruiken om te ontspannen en onszelf op te laden.

De Tao Yin yoga oefeningen zitten halverwege de jaartraining nadat je de kringloop hebt geleerd. De oefeningen zijn goed te combineren met het stromen van de kringloop of met droom yoga.

 

Wil je meer weten over healing tao? Klik hieronder voor meer informatie over de healing tao jaartraining in Den Bosch.

 

 

@healingtaodenbosch

www.krachtmeeting.nl

 

Bronnen waar ik getraind heb of informatie ontving:

Inge Maassen, Mantak Chia, Luc Leyten, Philipe Qigong, Reinoud Eleveld.

 

Author Info

Veronique

No Comments

Post a Comment