De kleine hemelse kringloop: irrigatiekanaal voor voedende energie in je lichaam

Taoïsten ontdekten dat er energiecentra in het lichaam zijn die je kunt opvullen met chi (levensenergie) door meditatie oefeningen. In deze oefeningen kun je de energiecentra vullen met chi door met je I-kracht chi te halen uit de aarde en bijvoorbeeld uit zonlicht. De energiecentra worden verbonden met elkaar. Het kanaal waar de energie door heen stroomt wordt de kleine hemelse kringloop genoemd. In het Engels heet  de “Microcosmic Orbit”.

Toen ik begon met het leren stromen van chi door de Hemelse Kringloop, probeerde ik dat in de eerste instantie mentaal te doen. Dat veroorzaakte bij mij hoofdpijn omdat ik te veel energie in mijn hoofd verzamelde en ik de energie nog niet voldoende kon laten doorstromen naar beneden. Het duurde even voordat ik kon voelen en ervaren hoe de energie door mijn kringloop stroomde, en waar mijn kringloop überhaupt wás! Door deze ervaring train ik in de jaartraining healing tao de hemelse kringloop heel precies en zorgvuldig, zodat je telkens meer feeling krijgt met ieder punt en je kunt leren om de doorstroming van te ervaren.

In de trainingen die ik gevolgd heb bij Inge Maassen, Birgit Haberkamp, Luc Leyten, Barry Spendlove, Mantak Chia, Michael Winn en Reinoud Eleveld werd me steeds duidelijker hoe deze kringloop als een soort irrigatiekanaal door je lichaam stroomt. Via dit irrigatiekanaal wordt  energie verspreid waardoor het je lichaam voedt. Je kunt diverse meditaties doen om te leren voedende energie te laten stromen door je kringloop, zoals de innerlijke glimlach of de parel (als je al op het niveau van “fusie” bent). Aan de ene kant zijn sommige kringloop punten vrij groot; de ming men is zo groot als een grapefruit bijvoorbeeld, dus je kunt niet snel misgrijpen. Aan de andere kant is het handig om de kringloop punten precies te voelen, zodat je kunt ervaren dat het opent. Belangrijkste is dat je op den duur de doorstroming kunt gaan voelen.

Voor healing love is het een must om de kleine hemelse kringloop te openen. In de kringloop fungeert de Ming Men bij de transformatieseksualiteit als een filter om de seksuele energie te verfijnen zodat je deze energie kan inzetten voor vitaliteit. Omdat dit laatste behoort tot healing love technieken, ga ik er nu nog niet op in. Verderop in deze blog geef ik eerst een overzicht van de betekenis van de kringloop punten.

De punten hebben veel overeenkomsten met de voor- en achterkant van chackra- punten. Sommige punten aan de achterkant zijn genoemd naar de wervels in de rug, vandaar het punt T-11 bijvoorbeeld. In de afbeelding bovenin deze blog vind je de namen van de kringloop punten. Een aantal punten zijn pompen die de energie omhoog stuwen.

Tijdens de training zullen we contact maken met de kringloop punten, zodat we daarna beter de energie door de kringloop kunnen laten stromen. Je kunt de kringloop om twee manieren stromen: van beneden naar boven aan de achterkant en aan de voorkant weer naar beneden. Dit is de meest gebruikelijke manier, omdat de energie van beneden naar boven via de ming men ook je hersenen voedt. En bovendien gebruik je dan de pompen om de energie omhoog te stuwen. Andersom – dat wil zeggen aan de voorkant van beneden naar boven en aan de achterkant naar beneden – is ook fijn bij het gebruik van een parelmeditatie, is mijn ervaring.

Tijdens de training zullen we energetische oefeningen doen om kringloop punten te lokaliseren. Daarnaast kunnen we oefeningen doen om eerst de achterkant en daarna de voorkant los van elkaar te trainen. Hieronder alvast een overzicht van de betekenis van de kringloop punten zodat je er meer verbinding mee kan maken. Voor het gemak in de volgorde van beneden naar boven aan de achterkant en daarna van de voorkant van boven naar beneden.

Van Perineum naar Kruin:

1 Perineum ·        Contact met de aarde: energie uit de aarde opnemen

·        Stabiel ankerpunt om met veranderingen te kunnen omgaan

 

2 Heiligbeen (pomp) ·     Doorgang van seksuele energie van perineum naar Ming Men

·     Brug van Chi via staartbeentje naar boven

 

3 Min Men ·        Geeft nieren energie

·        Transformatie punt om seksuele energie om te zetten naar verfijnde vitale energie

4 T-11 (pomp) ·        Reguleert de energie van de bijnieren

·        Activeert doorstroming van energie naar het hart

 

5 Vleugelpunt ·        Geeft energetische bescherming van hart en hoofd

·        Activeert dankbaarheid en zingeving, voorkomt depressie en hopeloosheid

 

6 C-7 (pomp) ·        Verbondenheid met anderen

·        Acceptatie dat anderen zijn wie ze zijn

 

7 Jade punt (pomp) ·        Doorgeefluik van inspiratie

·        Ademhaling voor de Shen

8 Kruin ·        Verbinding met klieren in de kristalkamer, zoals epifyse, hypofyse en hypothalamus

·        Verbinding met hogere zelf en energie van sterrenlicht

 

 

 

Van Kruin naar Perineum:

8 Kruin ·        Zie boven

 

9 Derde oog ·        Intuïtie en visie

·        Verbonden met klieren in de kristalkamer

10 Keelcentrum ·        Communicatie

·        Droomcentrum van waaruit je vanuit je creativiteit gaat manifesteren wat je dromen zijn

 

11 Hartcentrum ·        Zelf-respect, zelf-liefde,

·        Gezonde hechting met anderen

 

12 Solar Plexus ·        Loslaten van moeten, in vrijheid handelen

·        Focus, heldere intenties

 

13 Navel/Tantien ·        Evenwicht & krachtcentrum

·        Energie generator voor andere punten

14 Seksuele centrum ·        Als je dit punt goed oplaadt, geeft het kracht aan je creativiteit

·        Zin in het leven

 

15 Perineum ·        Zie boven

 

Wist je dat de kringloop al gemaakt wordt als je en foetus bent? Hoe mooi is het om de kringloop meditaties te leren en jezelf te blijven voeden!

 

Veronique Kilian is gecertificeerd Healing Tao Instructeur en geeft jaartrainingen healing tao. Meer informatie:

voorkom sluipende uitputting, verstevig jezelf met Healing Tao

Author Info

Veronique

No Comments

Post a Comment